Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΜΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΗΚΩΣΕ

         ΜΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΗΚΩΣΕ

με  τη Μαρία Σκουλά

     Οι πρόσφυγες αφηγούνται ιστορίες της μεγάλης εξόδου το '22-'24.
Πάνω στα πλοία της προσφυγιάς διψασμένοι και πεινασμένοι, προπαντός διψασμένοι, μικροί, μεγάλοι, μωρά. Λιπόθυμοι οι ορεσίβιοι του Πόντου που δεν κατείχαν από θάλασσα. Πρώτη φορά την έβλεπαν στη ζωή τους.
Στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και το λιμάνι της Μερσίνας περίμεναν τα πλοία της ανταλλαγής. Οι ανταλλάξιμοι μαύροι από το κάρβουνο, όπως το εμπόρευμα που κουβαλούσε το πλοίο της ανταλλαγής. Έφτασαν και νοίκιασαν κάποιοι που μπορούσαν στην οδό  Δεσπερέ και οι άλλοι οι εντελώς χαμένοι στριμωχτήκαν στις παράγκες της Καλαμαριάς. Μια νέα γυναίκα παρακολουθεί τις αφηγήσεις τους και βυθίζεται μέσα στις ιστορίες τους μονολογώντας:

-Χαμάληδες και άρχοντες, πρώην και νυν στις καμπίνες και στο κατάστρωμα να τους δέρνουν οι αέρηδες, τα νερά, οι θάλασσες, μαύροι από το κάρβουνο της προόδου αιωρούνται και πάνε. Μα που πάνε πάνω στο πλοίο «Η Μεγάλη Ελλάδα»;
Σκηνοθεσία  Κυριακή Μάλαμα
Σενάριο  Φανή Τουπαλγίκη
Διεύθυνση παραγωγής  Φανή Τουπαλγίκη, Θεόδωρος Τσέπος
Διεύθυνση φωτογραφίας- κάμερα  Γιάννης Παρίσης,
Διεύθυνση φωτογραφίας-steadicam στο Μουσείο της Ολυμπίας Κώστας Σταματίου
Μοντάζ   Σόνια Μπρέλου
Ήχος   Νίκος Αποστολόπουλος, Νίκος Κοκονεζάκης, Δημήτρης Κούφτας
Πρωτότυπη μουσική Πέτρος Μάλαμας
Μακιγιάζ  Ειρήνη Μακιού
Ηλεκτρολόγοι Κώστας Παπαργυρίου, Χρυσόστομος  Χατζηαστερίου
Παραγωγή ΕΡΤ3 2012-13


This film is a part of a series called “A LEGACY” which is a study on personal refugee narratives of the Asia Minor war. The refugees tell stories about the big exit 1922-24. A young woman of today listens to them and gets deeply involved in their stories aboard the ship “Megali Hellas”.